• 1403/11/29 - 11:17
  • - تعداد بازدید: 113
  • - تعداد بازدید کنندگان: 103
  • زمان مطالعه: 3 دقیقه

جلسه دفاع رساله دکتر مهدی حاج ابراهیمی برگزار شد

جلسه دفاع رساله دکتر حاج ابراهیمی دانشجوی دوره دکتری تخصصی رشته انفورماتیک پزشکی، 29 بهمن در دانشکده برگزار شد.

344946.mp3 جلسه دفاع رساله دکتر مهدی حاج ابراهیمی برگزار شد

به گزارش روابط عمومی دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران؛ جلسه دفاع رساله دکتر حاج ابراهیمی دانشجوی دوره دکتری تخصصی رشته انفورماتیک پزشکی، 29 بهمن در سالن کنفرانس شهید جامه بزرگ برگزار شد.

استاد راهنمای رساله وی دکتر مصطفی لنگری‌زاده، استاد مشاور دکتر علیرضا نیک‌سرشت، اساتید داور داخل دکتر هاله آیت اللهی، دکتر عباس شیخ طاهری، اساتید داور خارج دکتر شهاب الدین رحمتی‌زاده و دکتر احسان نبوتی بودند.


چکیده رساله دکتر حاج ابراهیمی با عنوان
ارائه پرونده سلامت فردی جهت تعامل با پزشک خانواده با فناوری بلاک چین

مقدمه: دسترسی به پزشک خانواده و امکان تعامل امن با او همواره با محدودیت های مکانی و زمانی همراه بوده است. پیدایش فناوری های جدید موجب شده است این محدودیت ها بیش از پیش کم رنگ شود. یکی از فناوری های قابل استفاده در این حوزه پرونده سلامت فردی است که بحث امنیت و محرمانگی از چالش های مهم پذیرش آن بوده است. در سال های اخیر فناوری بلاک چین به عنوان را ه حلی جهت غلبه بر چالش های امنیت و محرمانگی داده ها برای سیستم های مختلف مراقبت های بهداشتی پیشنهاد شده است. در این پژوهش سیستم پرونده سلامت فردی با قابلیت تعامل میان پزشک خانواده و بیمار مبتنی بر فناوری بلاک چین طراحی و ارزیابی شده است.
 روش پژوهش: این پژوهش در چهار مرحله انجام شد. در مرحله اول پژوهش، داده های مورد نیاز برای پرونده سلامت فردی برای تعامل با پزشک خانواده در دو گام تعیین شد. گام اول به صورت مرور متون در پایگاه های اطلاعاتی الکترونیکی انجام شد و گام دوم با استفاده از یک پرسش نامه توسعه یافته بر اساس یافته های گام اول انجام گرفت. روایی پرسش نامه با استفاده از نظرات سه نفر از خبرگان (دو نفر دکترای انفورماتیک پزشکی و یک نفر دکترای علوم کامپیوتر) بررسی و تایید شد و پایایی آن با استفاده از آزمون کودر-ریچاردسون، معادل 81/0 تعیین گردید. در مرحله دوم حداقل داده های مورد نیاز برای پرونده سلامت فردی تعیین گردید که برای انجام آن از پرسش نامه توسعه یافته بر اساس یافته های مرحله اول استفاده شد. برای تعیین روایی این پرسش نامه از نظرات سه نفر خبره (دو نفر دکترای انفورماتیک پزشکی و یک نفر دکترای علوم کامپیوتر) استفاده شد و پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ معادل 78/0 تعیین گردید. در مرحله سوم فرایندهای تعامل الکترونیکی بیمار-پزشک به صورت مرور متون بررسی و شناسایی شد. در مرحله چهارم، سیستم پیاده سازی شد و برای ارزیابی کاربردپذیری، نظرات ده نفر از پزشکان خانواده و ده نفر از افراد تحت پوشش پزشک خانواده با استفاده از پرسش نامه کوییز گردآوری و تحلیل شد. 
یافته ها: در مرحله اول پس از بررسی متون و گزینش ۱۱ مقاله، 17 کلاس داده عمومی استخراج گردید. سپس در قالب پرسش نامه با سوالات دو گزینه ای "بله" و "خیر" جهت نظر سنجی در اختیار 50 نفر از افراد تحت پوشش پزشک خانواده قرار گرفت که 16 کلاس از نظر آنان برای سیستم ضروری تشخیص داده شد. در مرحله دوم پرسش نامه ای شامل 16 کلاس و 105 عنصر داده در اختیار پزشکان خانواده قرار گرفت که حداقل داده مورد نیاز سیستم شامل 16 کلاس و 72 عنصر داده تعیین گردید. در مرحله سوم روش و ابزارهای مختلف تعامل الکترونیک میان پزشک و بیمار در متون مختلف بررسی شد. قابلیت های تمدید نسخه، ارسال پیام متنی و ارسال فایل با فرمت های مختلف مورد تایید قرار گرفت. در مرحله چهارم، نمونه اولیه سیستم پرونده سلامت فردی با قابلیت تعامل با پزشک خانواده بر پایه بلاک چین اتریوم در محیط تست سپولیا پیاده سازی شد و مورد ارزیابی قرار گرفت. کاربردپذیری سیستم از نظر پزشکان خانواده و افراد تحت پوشش، متوسط تا خوب ارزیابی شده است.
نتیجه گیری: سیستم پرونده سلامت فردی با قابلیت تعامل پزشک-بیمار می تواند در دستیابی به اهداف پزشک خانواده در ایران کمک نماید. فناوری بلاک چین با قابلیت های امنیتی نظیر دسترس پذیری پرونده سلامت فردی از طریق پایگاه¬های داده غیرمتمرکز و تغییر ناپذیری تاریخچه تراکنش ها و از سوی دیگر تامین محرمانگی داده ها از طریق امکان پایش تراکنش ها و اعمال کنترل دسترسی به داده های سلامت فردی، می تواند دغدغه های افراد برای استفاده از سیستم های پرونده سلامت فردی را مرتفع سازد.
کلید واژه: پرونده سلامت فردی، پزشک خانواده، تعامل پزشک-بیمار، فناوری بلاک چین
  • گروه اخبار : دفاع
  • کد خبر : 344946
:
حامد خدیوی وانقی
خبرنگار

حامد خدیوی وانقی

تصاویر

نظرات

0 کامنت برای این مطلب وجود دارد

کامنت

Template settings