• 1403/11/28 - 11:50
  • - تعداد بازدید: 156
  • - تعداد بازدید کنندگان: 142
  • زمان مطالعه: 4 دقیقه

جلسه دفاع رساله دکتر سمیه غفاری هشجین برگزار شد

جلسه دفاع رساله دکتر سمیه غفاری دانشجوی دوره دکتری تخصصی رشته کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی، 28 بهمن ماه در دانشکده برگزار شد.

344900.mp3 جلسه دفاع رساله دکتر سمیه غفاری هشجین برگزار شد

به گزارش روابط عمومی دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران؛ جلسه دفاع رساله دکتر سمیه غفاری دانشجوی دوره دکتری تخصصی رشته کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی، 28 بهمن ماه در سالن کنفرانس شماره یک برگزار شد.

 

استاد راهنمای رساله وی دکتر شهرام صدقی، اساتید مشاور دکتر سیروس پناهی، دکتر امیرحسین تکیان، اساتید داور داخل دکتر سید حسام سیدین، دکتر شادی اسدزندی، اساتید داور خارج دکتر حسن اشرفی‌ریزی و دکتر رضا دهنویه بودند.


چکیده رساله دکتر سمیه غفاری با عنوان
ارائه الگوی حکمرانی اطلاعات سلامت در پاندمی: مطالعه موردی کووید-19

مقدمه: حکمرانی موثر اطلاعات سلامت، نقش کلیدی در ارتقای کیفیت مراقبت و ایمنی بیمار، بهبود سلامت جمعیت، افزایش کارایی و اثربخشی عملیاتی و کاهش هزینه ها دارد. مطالعه حاضر باتوجه به مشکلات نظام اطلاعات سلامت ایران، به ویژه در زمان جهان گیری کووید-19، اقدام به طراحی و ارائه یک الگوی حکمرانی اطلاعات سلامت نموده است.
روش پژوهش: این مطالعه، به صورت کیفی و طی سه مرحله انجام گرفت؛ در مرحله نخست با بهره گیری از رویکرد مرور دامنه، مقالات مرتبط در پایگاه های اطلاعاتی در دسترس شامل پابمد، اسکوپوس، وب آو نالج، پروکوئست و موتور جستجوی گوگل اسکالر، جستجو، انتخاب وبه روش تماتیک، مورد تحلیل محتوا قرار گرفتند. درنتیجه این مرحله، ابعاد و مولفه های کلیدی حکمرانی اطلاعات سلامت، شناسایی شده و این یافته ها، مبنای طراحی راهنمای مصاحبه نیمه ساختاریافته، واقع شدند. در مرحله دوم، با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و به وسیله فرم راهنمای مصاحبه نسبت به جمع آوری دادهها از طریق مصاحبه مجازی  یا حضوری با 29 نفر از متخصصین و صاحبنظران حوزه حکمرانی اطلاعات سلامت و حوزه های مرتبط، اقدام و برای تحلیل محتوای مصاحبه ها از روش تحلیل تماتیک ترکیبی استفاده شد. در مرحله سوم نیز با روش نمونه گیری هدفمند و با استفاده از راهنمای نشست خبرگان، نسبت به دریافت نظرات تعداد ده نفر از خبرگان در راستای اصلاح کدگذاری اولیه اقدام گردید.
یافته ها: مرحله اول مطالعه، در راستای شناسایی ابعاد و مولفه های کلیدی حکمرانی اطلاعات سلامت، به شناسایی شش مقوله اصلی، شامل اهداف، مزایا و کاربردها، اصول، اجزا یا عناصر، نقشها و مسئولیت ها و فرایندهای حکمرانی اطلاعات سلامت انجامید. همچنین تحلیل تماتیک مصاحبه های انجام گرفته در مرحله دوم و متعاقبا تحلیل نظرات خبرگان در مرحله سوم، موجب شناسایی دو دسته از یافته ها گردید؛ بخش اول یافته ها، تعداد 47 چالش را برای نظام اطلاعات سلامت ایران در سه بعد حکمرانی، نظام های اطلاعاتی و ارتباطی و بافتار جامعه ایرانی شناسایی نمود. بخش دوم یافته ها به ارائه الگوی حکمرانی اطلاعات سلامت،شامل هفت رکن اصلی مشارکت، مسئولیت پذیری، شفافیت، تولید و استفاده از اطلاعات، پاسخگویی، اثربخشی و تاب آوری و افراد، پرداخته است. رکن مشارکت، به مشارکت همه جانبه تمام ذی نقشان در فرایندهای تصمیم گیری و سیاستگذاری نظام اطلاعات سلامت، اشاره دارد. مسئولیت پذیری با مفهوم کلی تعهد و پاسخگویی در مدیریت، استفاده و حفاظت از داده های سلامت، به کار رفته است. شفافیت، به مفهوم تضمین انجام فرآیندهای مرتبط با سلامت جامعه و انجام وظایف به صورت مستند و براساس اصول و قواعد تعیین شده، می باشد. بعد تولید و استفاده از اطلاعات به فرآیندهای چرخه تولید اطلاعات، انتشار آن و استفاده از آن در نظام سلامت میپردازد. پاسخگویی به عنوان تعهد نظام اطلاعات سلامت در قبال وظایف تعیین شده و ارائه اطلاعات مربوطه به ذی نقشان و نیز اعمال کنترل هایی جهت مقابله با عدم رعایت قوانین و استانداردها عمل میکند. اثربخشی و تاب آوری، بیشترین تاکید و تمرکز را بر بحرانهای سلامت دارد و بعد افراد به معرفی نقشها و مسئولیت ها و شناسایی ذی نقشان میپردازد.  
نتیجه گیری: یافته های این پژوهش، نشان داد که ضعف در هماهنگی بین بخشی، ضعف در شفافیت دادهها، ناکارآمدی زیرساختهای اطلاعاتی و موانع فرهنگی از مهمترین موانع در مسیر ارتقای نظام اطلاعات سلامت کشور هستند. بنابراین، الگوی توسعه یافته، با تاکید بر مدیریت کارآمد دادهها، بهبود فرآیندهای تصمیم گیری، افزایش پاسخگویی و تقویت تاب آوری در برابر بحرانهای سلامت، میتواند به عنوان یک چارچوب راهبردی برای اصلاح ساختارهای موجود و ارتقای کارایی نظام اطلاعات سلامت ایران، مورد استفاده قرارگیرد. پیاده سازی این الگو مستلزم تدوین سیاستهای منسجم، هماهنگی میان نهادهای ذیربط، سرمایه گذاری در زیرساختهای اطلاعاتی و ارتقای فرهنگ داده محور در نظام سلامت است. انتظار میرود چارچوب پیشنهادی، نه تنها به حل چالشهای فعلی کمک کند بلکه زمینه ساز افزایش انعطاف پذیری و کارآمدی نظام اطلاعات سلامت در مواجهه با چالشهای آینده ازجمله بحرانهای سلامت و همه گیری ها باشد.
کلید واژگان: حکمرانی اطلاعات سلامت، نظام اطلاعات سلامت، مدیریت داده‌های سلامت، جهان گیری کووید-۱۹
  • گروه اخبار : دفاع
  • کد خبر : 344900
:
حامد خدیوی وانقی
خبرنگار

حامد خدیوی وانقی

تصاویر

نظرات

0 کامنت برای این مطلب وجود دارد

کامنت

Template settings